Start Whats app gesprek met Godu | Klarna Achteraf betalen

Paella maken met de lekkerste paella recepten?

Een paar jaar geleden woonde ik in Spanje. Het was in de stad Valencia aan de Spaanse kust waar ik pas écht kennismaakte met paella en waar mijn liefde voor het Spaanse gerecht tot volle wasdom kwam. Ik had al eerder paella gegeten, maar nog nooit zoals in Valencia. Deze Spaanse stad is dan ook de geboorteplaats van paella. De inwoners zijn ook trots op hun paella. Nu deel ik graag mijn ervaringen met jou, de lezer. Hopelijk word jij ook een beetje meer verliefd op paella. Ik hoop het van harte, want naast dat paella zeer smakelijk is, is paella maken ook erg leuk. Voor mij is het uitgegroeid tot een uit de hand gelopen hobby! 

Paella maken als een volwaardig chef

Om te beginnen met paella maken heb je de juiste ingrediënten nodig. Mocht je vaker paella maken dan is het hebben van een speciale paella pan geen overbodige luxe. Wil je echt alles halen uit het Spaanse gerecht? Dan heb je een paella brander nodig. De branders worden rechtstreeks geïmporteerd uit Valencia voor de beste kwaliteit. Natuurlijk kan je ook paella maken zonder een speciale pan of brander, maar ze zijn wel aan te raden voor het gemak en de smaak. Voor een paar tientjes kan je een volwaardige paella-kok worden. 

Maak paella aan de hand van bewezen recepten

Er zijn diverse paella recepten. De originele Paella Valenciana wordt gemaakt van rijst, kip, konijn, Garrofon (Valenciaanse boon), Tavella, tomaten, artisjokken, groene bonen, saffraan en olijfolie. Het leuke van paella maken is dat je je eigen keuzes kunt maken. Je hoeft natuurlijk niet per se voor het authentieke recept te gaan. Ook in Spanje zijn er meerdere varianten van. Zo zal je paella met kip en konijn alleen in Valencia en omstreken vinden. In andere delen van het land vind je paella voornamelijk met zeevruchten, met kip, vegetarisch of een mix. Wij hebben meerdere recepten verzameld. Zoals paella mixta of een vegetarische paella met asperges, courgettes en artisjokken. Of heb je liever een paella met mosselen, gamba’s, kokkels en inktvis (pulpo)? Of wellicht een paella vlees met Iberico ribbetjes, chorizo en kip. Je kunt onze recepten als basis gebruiken om je eigen recept te maken. Je hoeft je niet blind te staren op de ingrediënten. Mocht je geen chorizo hebben, dan kan je natuurlijk ook een andere vleesvervanger gebruiken. 

Spaanse avond met paella en sangria

Al onze recepten zijn getest door ons en onze gasten. We hebben geëxperimenteerd en natuurlijk de Spaanse handleidingen gevolgd. Wij werken met verse ingrediënten omdat dit de beste smaakbeleving geeft. Deze ingrediënten zijn niet volgestopt met E-nummers en derhalve iets duurder, maar wat ons betreft de investering dubbel en dwars waard. Paella is immers niet iets wat je dagelijks eet en je mag jezelf dus ook best trakteren op de allerbeste kwaliteit. Uiteindelijk proef je het echt. Zo koken wij met verse kip en/of vis bouillon, traditionele arroz bomba / paella rijst én sofrito van gekarameliseerde ui. Laatstgenoemde vind je niet veel in Nederland en halen wij van een kleine Spaanse leverancier. Wij zijn dan ook trots op onze recepten en hopen dat jij er net zo van zult smullen als wij. 

Paella recepten stap voor stap uitgelegd

Om meteen aan de slag te kunnen gaan, hebben wij drie video’s gemaakt van onze recepten. Stap voor stap leggen we uit hoe je paella mixta, paella met vis en paella met vlees bereidt. Wil je er echt een Spaanse avond van maken? Verwen jezelf (en je gasten) dan met sangria als dorstlesser naast de paella. Erg smakelijk en eenvoudig te maken. Ook bieden wij een gratis kookboek aan vol met paella-recepten. Eet smakelijk!

Paella mixta met vlees en vis

Hieronder ziet u het filmpje paella mixta, wij leggen hier stap voor stap uit hoe u een paella mixta kunt bereiden gevuld met vlees en vis. Wilt u het complete recept bekijken? Klik hier.

Ook hebben wij voor u de stappen in het filmpje  hieronder uitgewerkt:  

Stap 1: Weeg alle droge en verse ingrediënten af.
Stap 2: Stoom de mosselen in een grote hete pan. Giet het vocht wat overblijft af door een fijn zeefje zodat er geen vuil in het vocht zit. Bewaar dit vocht.
Stap 3: Meng de inktvis met peper, zout, gesnipperde knoflook en olijfolie en laat dit kort marineren in de koelkast.
Stap 4: Meng de gamba met peper, zout, gesnipperde knoflook en olijfolie en laat dit kort marineren in de koelkast.
Stap 5: Snij de kipdijfilet en meng met peper, zout, kerrie, gesnipperde knoflook en olijfolie en laat dit kort marineren in de koelkast.
Stap 6: Snij de chorizo in kleine blokjes en bewaar.
Stap 7: Snij de ui, groene en 1/2 rode paprika in blokjes en een 1/2 rode paprika in reepjes. Snipper de knoflook, snij de citroen in partjes en hak de bladpeterselie.
Stap 8: Zet de paella pan op de gasbrander en sluit de gasfles aan.
Stap 9: Zet de paella brander aan en doe olijfolie in de pan. Bak hierna de gamba’s even kort aan beide kanten tot die oranje is en leg deze weer apart op het bord.
Stap 10: Bak vervolgens de paprika reepjes een paar minuten en haal deze uit de pan.
Stap 11: Bak de gemarineerde kipdijfilet in de pan tot goudbruin en bak vervolgens de chorizo mee tot deze licht krokant is.
Stap 12: Bak de inktvis ringen kort mee en schuif deze naar de zijkant. Voeg vervolgens de paprika blokjes (rood en groen) met de ui en de knoflook in de pan. Laat dit 5 minuten smoren.
Stap 13: Voeg vervolgens de visbouillon toe met de sofrito, de rozemarijn, de paella kruiden, de saffraan en het rode gedroogde pepertje verpulverd, breng het geheel aan de kook.
Zodra het kookt voeg je de arroz bomba / paella rijst toe. Zorg ervoor dat de paella rijst gelijkmatig is verdeeld door de pan anders kookt de paella niet gelijkmatig en neemt het niet al het vocht op.
Stap 14: Zodra het geheel weer kookt doet u de deksel erop en laat u het 13 minuten op zacht vuur koken.
Stap 15: Na 13 minuten koken haalt u de deksel eraf en decoreert u de paella met de gamba, rode paprika reepjes en de mosselen. Plaats vervolgens de deksel weer en kook voor 1 minuut.
Stap 16: Na 1 minuut haalt u de deksel eraf en decoreert u de paella met de citroen partjes en de gehakte bladpeterselie.
stap 17: Doe vervolgens de deksel er weer op en laat een paar minuten staan.

Na een paar minuten kunt gaan genieten van de overheerlijke paella mixta!
Wij zeggen eet smakelijk en een Happy Paella. 

Paella met vis

Paella met vlees


Heeft u vragen over een dit recept? Neem dan contact met ons team op via de mail of het contactformulier.

Hopelijk heeft u wat aan dit recept gehad, wij hopen ieder geval van wel. Like onze Facebook pagina, zo blijft u op de hoogte van de lekkerste recepten.

Happy Paella en culinaire groeten,
Team Happy Paella