Start Whats app gesprek met Godu | Klarna Achteraf betalen

Hoe is paella ontstaan?

  15-11-2019


Waar komt paella eigenlijk vandaan en hoe is het ontstaan?

Paella is een typische Spaans gerecht. Paella is een feestgerecht. Op een zondag middag paella buiten voorbereiden met uw familie of vrienden. In Spanje kunt u nog steeds men vinden die in de eigen achtertuin op een houtenvuur paella aan het maken zijn. Dit is namelijk de authentieke manier van paella bereiden.Veel mensen zijn minder bekend met het feit dat het gerecht oorspronkelijk uit de stad Valencia komt. De hoofdingrediënten van het gerecht zijn rijst, vis en schaaldieren, kip, konijn, sofrito (het geheim van de recepten van Happy Paella), speciaal soorten bonen uit Valencia genaamd garrofónes, snijbonen en saffraan (specerij). Het gerecht bereid je in de bouillon van vis- en schaaldieren of kip. Oorspronkelijk werd het gerecht met kip en konijn gegeten en niet met vis. Dit weten waarschijnlijk maar heel weinig Nederlanders. Geen zorgen want nu zijn we up-to-date!

Waarom ‘ Paella’ ?

De naam komt van de pan waarin de paella gemaakt wordt, namelijk ’ patella’ . Het woord ‘Paella’  is afkomstig van de Latijnse naam voor pan ‘patella’. Men heeft waarschijnlijk voor de naam ‘paella’ gekozen omdat het veel beter klinkt dan patella. U zult nog wel andere verhalen horen over de oorsprong van het woord. Als voorbeeld het verhaal dat paella zou komen van ‘para ella’(voor haar). De reden hiervan is dat paella voornamelijk gekookt werd op vuur door mannen. Dus speciaal gemaakt door de man voor zijn vrouw!

Ontstaan

De aanwezigheid van rijstvelden in de omgeving van Valencia heeft mede te maken met het ontstaan van paella. De typische paella rijst werd in de 8e eeuw (al zo’n 1300 jaar geleden!) verbouwd door de Moren (de islamitische bevolking van het middeleeuwse Spanje). Dit waren voornamelijk Marokkaanse Berbers en Arabieren. De Paella Valenciana met ingrediënten die toen lokaal aanwezig waren ontstond kort daarna. In het binnen land maakten ze paella met konijn, kip, garrofón, slakken en later aan de kust met vis en
schaaldieren.


De paella pan

Paella pannen zijn rond en hebben een platte bodem. De paella pannen die bij Happy Paella verkrijgbaar zijn hebben de maten 32 cm tot 150 cm. De traditionele pannen zijn normaal voorzien met een lage hoogte. Zo heeft de rijst zoveel mogelijk contact heeft met de bodem van de pan zelf. Bij Happy paella kunt u ook pannen met een hoge rand bestellen. De ronde vormpjes  in de pan dienen verschillende functies. Zo vangen ze kleine hoeveelheden vloeistof op. Daarmee bevorderen  ze het koken zelf en ze voorkomen vervorming van de pan. Ze zijn ook een nostalgische herinnering aan de tijd dat paella pannen met de hand werden gehamerd!De rijst

De paella rijst is kort en dik met grote absorberend vermogen. Daardoor is de bereiding anders dan bijvoorbeeld risotto rijst die een beetje breekt en een romige textuur ontwikkelt. De meest populaire rijst is arroz Bomba. Dit is de beste rijst voor het bereiden van de lekkerste paella.


Saffraan

Saffraan is een hele belangrijk ingrediënt voor paella. Bij het maken van paella heb je ongeveer 3-5 draadjes saffraan nodig per persoon. Deze Spaanse specerij wordt door sommigen ook ‘het rode goud’ genoemd. Naast deze twee ingrediënten word er ook kip, konijn en bonen toegevoegd. De paella wordt samen met alle ingrediënten en bouillon in een paella pan gekookt. De bouillon zorgt ervoor dat de aroma’s heerlijk in het rijst gaan trekken. Door de grote oppervlakte van de paella pan gaart de rijst gelijkmatig en verdampt het vocht goed. Als je een goede bouillon gebruikt zal de smaak zeer geconcentreerd worden en word de rijst ook licht krokant op de bodem. Dit geeft een fantastische smaak.
Paella bereiden koken

Traditioneel wordt paella boven een open vuur gekookt. Tegenwoordig kunt u op veel verschillende manieren paella bereiden. U kunt het bijvoorbeeld samen met familie en vrienden buiten in de eigen tuin op een gasbrander koken. Happy paella biedt een breed assortiment aan paella gasbranders ( 30 cm tot 70 cm). Het is ook mogelijk om de paella in de oven te bereiden. Het bereiden van een paella in de oven is de meest veilige manier omdat je precies de tijd kan instellen en je voorkomt eventuele verbranding op de bodem. Als u de tijd goed instelt dat komt de paella perfect uit de oven en ligt er op de bovenkant een krokant laagje, dit laagje heet socorat en is heeft een fantastische smaak.

Paella maken – varianten

Er zijn natuurlijk talloze paella recepten maar een van de meest bekende is toch wel de traditionele Paella Valenciana wordt gemaakt met kip, eend , konijn en slakken. Andere populaire paella varianten zijn:

  • Paella Andalucia (met garnalen, mosselen, kip of konijn, klein beetje varkensvlees en soms worst).
  • Paella Marinera (visser paella) is in het zuiden van het Spanje te vinden, deze wordt natuurlijk met zeevruchten gemaakt.
  • Paella Mixtas (gemengde paella) Deze paella’s kunt u afhankelijk naar uw voorkeur kippenpootjes toevoegen, maar u kunt ook in plaats van kippenpootjes, kippen dijen gebruiken, deze hebben meer smaak en zijn malser. De paella mixta is het favoriete recept van Happy Paella en raden wij zeer zeker aan!
  • Paella Arroz negro deze paella heeft haar kleur te danken aan de inkt van kleine pijlinktvissen.

Paella eten

Paella wordt traditioneel  voor de hele familie geserveerd op een ronde tafel met de pan in het midden. De stukjes citroen worden toegevoegd om de smaak te accentueren. Meestal wordt het gerecht rechtstreeks uit de pan gegeten en niet op een boordje. Zo beginnen mensen vanaf de rand van de paella en werkt zo richting het midden. ¡Buen Provecho!

Wilt u graag eens met familie, vrienden of collega’s meer leren over paella dan kunt u altijd een kookworkshop in Amsterdam of een kookworkshop in Almere volgen van Happy Paella. Dit is een dag met veel energie, passie en vooral genieten.